Loading icon

Istanbul rejsetips til førstegangsbrugere

Uanset om du planlægger din første tur til Istanbul, eller du allerede har besøgt den, er der flere ting, du skal vide om denne smukke by.

Et af de vigtigste Istanbul-rejsetip til nybegyndere er at undgå menneskemængder om sommeren. Dette skyldes, at Istanbuls turistattraktioner bliver overfyldte meget hurtigt, især i højsæsonen.

1. Bo i den gamle bydel

Den gamle bydel er et af Istanbuls bedste distrikter at bo i, hvis du vil føle dig som en rigtig lokal. Det er byens historiske centrum, hvor du finder århundreder gamle moskeer, basarer og paladser samt et slot og mure.

Dette område har også et væld af hoteller, herunder familiedrevne budgetejendomme, der giver gæsterne mulighed for at opleve den tyrkiske livsstil. Det er også en bekvem base for at besøge de store attraktioner i Istanbul, såsom Hagia Sophia og Blue Mosque .

Hvis du er førstegangsbesøgende, er det vigtigt at planlægge din rejseplan på forhånd. For eksempel bør du bestille en privat rundvisning i Den Blå Moské eller et sightseeingkrydstogt langs Bosporus-området.

På samme måde bør du købe et Museum Pass Istanbul, før du ankommer, så du kan spare penge og tid. Billetten inkluderer adgang til Hagia Sophia, Topkapi-paladset og flere andre museer i Istanbul.

Sultanahmet er et fascinerende omdrejningspunkt for historien, hvor du finder den ældste kirke i verden og Den Blå Moské. Distriktet er også hjemsted for Grand Bazaar, som byder på masser af shoppingmuligheder og restauranter.

Turister overvejer at leje en bil som en af de bedste måder at nyde alt, hvad Turkey har at byde på. At leje en økonomiklassebil i Istanbul Ataturk Lufthavn vil koste omkring 17 euro pr. dag, i Izmir Lufthavn - omkring 16 euro pr. dag.

2. Tag en færgetur

En af de mest afslappende og hurtigste måder at rejse i Istanbul på er med færge. Med ruter, der dækker både den europæiske og asiatiske side af Istanbul, plus en række intercity-linjer, der tager dig til Bursa, Bandirma, Yalova og Marmara-øerne, er det en fremragende måde at se byen på.

Ud over at være hurtige og billige tilbyder færger en fantastisk udsigt over Istanbuls kystlinje. Afhængigt af destinationen vil du være i stand til at nyde et krydstogt langs Bosporus-området eller op ad Marmarahavet mod Sortehavet.

Hvis du planlægger at tage en færgetur i Istanbul, skal du sørge for at købe din billet på forhånd online eller ved molen. Nogle færger kræver ikke billetter, men en udskrevet kopi vil gøre det nemmere for dig at komme ombord på båden.

Når du stiger på en færge, skal du vise din billet ved tællekorset. Dette er lidt ligesom en lufthavn check-in. Har du brug for hjælp til dette, så spørg en medarbejder på molen. Det er også en god idé at have dit id med dig, når du går ombord på færgen, bare hvis de skal bekræfte det.

3. Bo på et hostel

At bo på et hostel er en fremragende måde at spare penge og få en unik oplevelse. Du kan møde andre rejsende fra hele verden, dele rejsehistorier og tips og have det sjovt med dine nye venner.

Vandrehjem er de billigste steder at bo i Istanbul, og mange tilbyder en række sjove aktiviteter, herunder gratis vandreture, pubcrawl, bådture og meget mere. De har også en række forskellige overnatningsmuligheder, herunder private værelser og sovesale.

Cheers Midtown er et hyggeligt boutique-vandrerhjem i hjertet af Beyoglu, et populært distrikt med masser af restauranter og barer. Det er også tæt på Taksim-pladsen og Galata-broen.

Ejendommen tilbyder gratis Wi-Fi, gratis morgenmad og komfortable senge på sovesale og private værelser. De har også en terrassebar, der serverer friske og velsmagende drinks. Personalet er venligt og hjælpsomt, og atmosfæren er meget social. De arrangerer også ture i byen, festaftener og private yachtudflugter. De er en god mulighed for solorejsende, der leder efter et overkommeligt sted at bo i Istanbul.

4. Tag en rundtur i Den Blå Moske

Hvis du planlægger et besøg i Istanbul, vil du ikke gå glip af en rundvisning i Den Blå Moské. Det er et must-besøg attraktion i byen, og det er ofte vist på magasinforsider og rejsebureauer.

Moskeens indre er et mesterværk med en imponerende Mihrab (bønneriche) omgivet af mere end 200 vinduer og en rigt dekoreret minbar eller prædikestol. Det har også en 43 meter høj kuppel og en bane med vaskefaciliteter og et sekskantet springvand.

Der er meget at se og lære om Den Blå Moské, så det er bedst at tage en guidet rundtur på stedet med en engelsktalende guide. På denne måde sparer du tid og lærer mere om tyrkisk historie og islamisk kultur.

Den Blå Moske er et aktivt sted for tilbedelse, og besøgende skal følge streng etikette, når de besøger det. Det betyder, at du ikke kan bære shorts eller bare ben, og kvinder skal dække deres hår med et tørklæde.

5. Besøg en hammam

At besøge et hammam er en fantastisk måde at slappe af og slappe af. Det er et traditionelt islamisk badehus, der bruges til både mænd og kvinder, og det har flere fordele for din krop og dit sind.

I de fleste traditionelle hammam er vaskerummene adskilt af marmorpaneler for at give en følelse af privatliv. Efter et varmt brusebad med sæbe, vil din ledsager skrubbe dig ned med en speciel skurevante kaldet en "kese". De vil også påføre et lag bobler på din hud og massere det ind.

Når du er færdig med at skrubbe og skylle, vil du lægge dig på en varm marmorplade kaldet gobektasi i den varme sektion. Efter lidt afslapning vil din ledsager påføre en blonde skumfyldt klud til en skummassage.

Mange virksomheder vil tilbyde dig en kop te efter din badeoplevelse for at hjælpe din krop med at vende tilbage til sin normale temperatur. Nogle vil endda tilbyde dig en plads i loungen for at chatte med venner og nyde noget læsemateriale.

6. Spis lokal mad

En af de bedste måder at lære et sted at kende på er at smage deres mad. Og Istanbul er ingen undtagelse fra denne regel.

Byen er hjemsted for en række retter, der er populære blandt både lokale og turister. Fra traditionelle tyrkiske retter til lækkert køkken fra andre dele af Tyrkiet, du finder noget for enhver smag i Istanbul.

For eksempel er kokorech en tyrkisk ret, der består af fyldte fåretarme stegt på spyd. Selvom det kan være lidt mærkeligt, er dette lækre måltid et godt valg for dem, der elsker at prøve nye og utraditionelle fødevarer.

En anden velsmagende og populær snack er en durum, som er en wrap fyldt med donorkød og revet salat. Dette er en hurtig og billig frokostmulighed, der kan findes i mange streetfood-boder i hele Istanbul.

Hvis du leder efter en mere overkommelig måde at prøve nogle Istanbul-baserede favoritter på, så tag til esnaf lokantasi (handelsrestauranter). Disse spisesteder er typisk til rimelige priser og tilbyder ofte retter, der er mere sunde end dem, der findes på turistfokuserede steder.

7. Besøg Topkapi-paladset

Det overdådige Topkapi Palace er et af de mest imponerende vartegn i Istanbul. Dette palads, bygget af Mehmet Erobreren efter byens erobring i 1456, var vært for snesevis af osmanniske sultaner og andre magtfulde skikkelser gennem dets historie.

Det er også hjemsted for et museum og er det største af sin slags i Tyrkiet. Dens enorme samlinger omfatter træ, metal, smykker og religiøse relikvier, der går tilbage til det 15. århundrede.

Der er ingen bedre måde at få et indblik i historien om denne storslåede struktur end en guidet tur. Få mest muligt ud af din tid i Istanbul med en skip-køen-billet, og få vigtige oplysninger fra din guide, før du starter dit eventyr inde i dette historiske kompleks.

Den anden gårdhave er et stort område i paladset, hvor vigtige beslutninger blev truffet og møder fandt sted. Bayram-tronen, hvor sultanen sad for at høre sit råd, og de omfattende kejserlige køkkener er blandt højdepunkterne her.

8. Tag et krydstogt

Istanbul er en by, der strækker sig over to kontinenter, Europa og Asien, og der er få oplevelser, der er mere givende end at tage på et krydstogt på Bosporusstrædet. Denne naturlige havkanal adskiller Sortehavet og Marmarahavet, og det er her, du finder Istanbuls bedste seværdigheder.

Et krydstogt er en essentiel del af enhver Istanbul-rejseplan, og du kan vælge mellem en offentlig færge eller en privat yacht. Et krydstogt varer typisk i to timer og fører dig forbi vartegn som Rumeli-fæstningen, Bosporusbroen, Kucuksu Palace og Dolmabahce-paladset.

For nybegyndere er et kort krydstogt en fantastisk måde at få et overblik over byens største seværdigheder på. Du vil være i stand til at se den ikoniske Istanbul-skyline, når du passerer vartegn som Ortakoy, Bebek og Rumeli-fæstningen.

For en endnu mere mindeværdig oplevelse, vælg et middagskrydstogt langs Bosporus. Denne 2,5-timers tur er den perfekte måde at få øje på Istanbuls bedste vartegn, og den inkluderer et elegant måltid, udvalgte drinks og glitrende underholdning fra mavedansere og hvirvlende dervisher.