Loading icon

Sådan rejser du til Bosnien-Hercegovina på et budget

På trods af de ar, der er efterladt efter krigen, er Bosnien et sikkert og levende land. Der er masser af ting at lave i hovedstaden og på landet.

Ved at drage fordel af lokale madrabatter kan du spare på spiseudgifterne. For eksempel tilbyder traditionelle madsteder ofte en lille og stor portion cevapi (kødfingre). De, der spiser mindre portioner, betaler mindre.

1. Bo i Sarajevo

Hovedbyen Sarajevo er et fantastisk sted at udforske. Det er nemt at gå rundt i byen, og du kan finde gratis vandreture ledet af lokalbefolkningen, som er en fantastisk måde at lære mere om Sarajevos krigshistorie.

Mange mennesker er bekymrede for at rejse til Bosnien-Hercegovina, men det er helt sikkert for rejsende. Landet har smuk natur, der er populær blandt bjergvandrere, og befolkningen er venlige og gæstfrie. Det er også rigtig overkommeligt at rejse til Bosnien-Hercegovina, da det er et af de billigste lande i Europa.

Når du planlægger en rejse til Bosnien-Hercegovina, anbefales det at reservere dine fly på forhånd for at få det bedste tilbud på flybillet. Det er også en god idé at købe en returbillet, da dette kan spare dig op til 60 procent på din flyrejse.

En anden god måde at spare penge på er ved at spise på lokale restauranter og undgå turistfælder. For eksempel kan du finde lækkert bosnisk køkken til en brøkdel af prisen på lokale caféer og restauranter. For eksempel koster en kop kaffe kun 1 Euro, og en pint øl er omkring 2 Euro. Du kan også spare ved at købe mad fra grøntmarkeder, hvor du kan finde billige produkter og kød som oksekødspastrami.

2. Lej en bil

Bosnia and Herzegovina er ikke en billig destination, men den er heller ikke alt for dyr. For budgetrejsende er billeje den bedste måde at komme rundt på. Det giver dig mulighed for at rejse i dit eget tempo og besøge alle landets højdepunkter. For eksempel kan du leje en bil i Sarajevo Lufthavn fra 18 eur pr. dag, i Tuzla Lufthavn - fra 17 eur pr. dag.

Når det kommer til at spise, har landet nogle gode muligheder for budgetspisere. Du vil opdage, at mange traditionelle slowfood-steder tilbyder både små og store portioner af deres retter. Hvis du for eksempel bestiller en lille portion cevapi, kommer den typisk med fem kødfingre, og den store portion kan have ti. På samme måde vil bosniske tærteproducenter ofte opkræve efter vægt, så du ved præcis, hvor meget du får.

Det er vigtigt at huske, at landet stadig er mineret, så sørg for at blive på afmærkede stier og veje, når du rejser til fjerntliggende områder. Du vil også sørge for, at du følger alle lokale love, da der nogle gange er alvorlige konsekvenser for besiddelse af stoffer og andre alvorlige lovovertrædelser. Den bedste måde at undgå problemer på er at have dine rejsedokumenter klar til enhver tid og altid at have nok kontanter med. Dette hjælper dig med at undgå problemer og holder din rejse så stressfri som muligt.

3. Blaffer

Baffe er et meget sjovt, billigt eventyr og en fantastisk måde at møde de lokale på. Den lærer dig også to vigtige maskuline værdier: hvordan du løser problemer på egen hånd, og hvordan du kan være selvsikker, mens du gør det.

Det bedste sted at blaffe er på en hovedvej uden for byen. Se efter en rundkørsel, lyskryds eller fartbump, hvor biler bliver nødt til at sætte farten ned. Vælg et sted, der er let at se (ingen biler stopper for dig, hvis de kører forbi med 80 mph). Prøv ikke at stå for tæt på motorvejen, da det er farligt og irriterende for bilister.

Hvis du vil besøge mere fjerntliggende dele af Bosnien, kan du overveje at leje en bil. Bussystemet i landet er ikke hyggeligt, hurtigt eller pålideligt, og det kan være svært at komme rundt uden for de større byer.

Tapevand er sikkert at drikke i Bosnien-Hercegovina, men flaskevand er også ret billigt. Du kan spare endnu flere penge ved at købe dine forsyninger på gadens grønne markeder, hvor du finder et bredt udvalg af frugt og grøntsager samt hytteost, creme fraiche og mælk, der er meget billigere end i supermarkeder eller delikatessebutikker.

4. Spis lokalt

Som et af Europas billigste lande er det nemt at rejse til Bosnien-Hercegovina på et budget. En kop kaffe kan koste så lidt som 1 Euro og en stor pint øl koster kun 2,5 Euro de fleste steder. Priserne er endnu lavere, hvis du går på lokale restauranter og cafeterier.

Når du bestiller en burek i en restaurant, skal du kigge efter en menu med 'buregdzinica' (burek shop). Lokalbefolkningen ved, at den bedste pita er lavet af butikker, der har specialiseret sig i denne ret. Butiksejerne vil lave pitaen foran dig og fylde den med hvad du vil. De mest populære muligheder er kød eller ost, men du kan også prøve det fyldt med grøntsager og en række søde toppings.

Fyldte grøntsager er en specialitet i Bosnien-Hercegovina og kan findes i mange retter, såsom dolma, sarma eller punjena-paprika, som består af fyldte peberfrugter. De er lækre og ofte ledsaget af ris eller creme fraiche. At prøve disse traditionelle retter er en glimrende måde at smage en ægte smag af landet og lære om dets historie.

5. Bo på et hostel

På trods af sin nyere historie er Bosnien-Hercegovina en sikker og indbydende destination for rejsende. Krigens ar er synlige overalt, men det er et utroligt mangfoldigt land med smukke bjerge og floder, lækker mad og en fascinerende kultur.

Den bedste måde at spare penge på indkvartering er at bo på et hostel, især i lavsæsonen. Vandrerhjem er et godt sted at møde andre rejsende og finde ud af, hvad man kan se i området. De tilbyder også en række budgetmuligheder, såsom sovesale og private værelser.

Hvis du leder efter en billig måde at holde forbindelsen på, mens du er i Bosnien-Hercegovina, er den bedste mulighed at bruge et forudbetalt SIM-kort. Du kan købe et BH Telecom-kort i de fleste kiosker rundt om i landet og indlæse det med data, efterhånden som du har brug for det. Det er også muligt at købe et SIM-kort i lufthavnen før din rejse.

I byerne kan du shoppe på lokale grøntmarkeder for en række friske frugter og grøntsager til en brøkdel af, hvad du ville betale i supermarkeder eller delikatessebutikker. Du kan også få billigere flaskevand og hytteost samt oksekødspastrami fra lokale producenter.

6. Bo på hotel

Selvom Bosnien er lidt væk fra alfarvej og ikke så populær som Kroatien og Montenegro, er det fyldt med betagende bjerglandskab og fascinerende kultur, der giver en fantastisk ferie. Men det er ikke uden udfordringer. Det er ikke let at komme rundt, engelsk tales ikke altid, og mange af de ar, som 90'er-krigen efterlod, er stadig synlige.

Men hvis du er villig til at være fleksibel og have en smule tålmodighed, er det det værd. Der er masser at se og lave i Bosnien, lige fra rafting på floderne til at stå på ski på pisterne til at besøge den tidligere bunker, som Josip Tito byggede til sig selv. Og hvis du er en lavprisrejsende, er der måder at spare penge på under din rejse.

For eksempel er vandrehjem som Hostel Miran og Hotel-Restaurant Kriva Cuprija gode muligheder for rygsækrejsende på et budget. Du kan også overveje at bo i etno-landsbyer, som er designet til at begrænse menneskelig påvirkning af miljøet og bevare traditionel kultur. En anden måde at spare på er ved at leje en bil, hvilket kan være en effektiv og billig måde at rejse rundt i Bosnien. Derudover får du mere frihed til at udforske andre dele af landet, såsom Sutjeska National Park , Kravice-vandfaldene, Skakavac og Blagaj Tekke.

7. Tag en dagstur

Mens Kroatien og Montenegro er populære hotspots, flyver Bosnien stadig under radaren for mange rejsende. Det tilbyder fantastisk bjerglandskab og en unik kultur. Derudover tales engelsk ikke så meget, så du virkelig kan fordybe dig i den lokale scene.

Tjek de brostensbelagte gyder i Sarajevo’s Old Town , se dygtige dykkere hoppe fra den ikoniske bro i Mostar, eller tag en tur til Vrelo Bosne naturreservatet for vandrestier og vandfald. Og hvis du leder efter mere eventyr, så book en tur til det spektakulære Perucica Forest Reserve, et beskyttet område, der er en af de sidste tilbageværende regnskove i Europa (og et UNESCO-verdensarvssted).

Selvom kriminalitet er relativt lav i Bosnien-Hercegovina, er det stadig vigtigt at være opmærksom på dine ejendele til enhver tid. Sørg for at opbevare dine værdigenstande sikkert, og kun medbringe nok kontanter til at dække dine umiddelbare udgifter. Sørg også for at pakke masser af lag og vandtæt udstyr, når du besøger bjergene om vinteren. Medbring også et kort og ved, hvordan du navigerer, hvis du farer vild! Endelig er det altid smart at have en rejseforsikring. Klik her for at sammenligne og købe overkommelige rejseforsikringer.