Loading icon

Den højeste bygning i verden

Burj Khalifa, fra arabisk. "Khalifa Tower" er den højeste bygning i verden - 828 m, og den mest etage - 163 etager, ikke medregnet 48 tekniske og underjordiske etager. Skyskraberen har det længste spir i verden - 180 m. Denne storslåede bygning ligger i Dubai (UAE).
Hvorfor blev den kaldt
Under design fik højhuset navnet " Burj Dubai ", som betyder "Dubai Tower". Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, der regerede emiratet Dubai på det tidspunkt, navngav tårnet til ære for De Forenede Arabiske Emiraters præsident, Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Den 4. januar 2010, under åbningsceremonien, var der en officiel omdøbning.
Byggeprojekt
Projektet blev designet af den amerikanske arkitekt Adrian Smith. Bygningen blev designet som en "by i en by" - med sine egne rekreative områder, restauranter, butikker og sportspladser.
Under byggeriet blev højden af denne storslåede struktur holdt hemmelig. Dette blev gjort for at ingen kunne designe bygningen højere. Derfor var der mange versioner. Først blev det antaget, at der ville være en højde på 705 m, og senere - 940 m.
Opførelse af et kæmpe hus
Tårnet blev bygget af Samsung . Byggeriet af anlægget begyndte i 2004. Byggepladsen beskæftigede 12.000 arbejdere, som byggede 2 etager hver uge. Byggeomkostningerne beløb sig til 1,5 milliarder dollars.


Det var forudset, at konstruktionen ikke kun skulle modstå tunge vægtbelastninger, men også temperaturbelastninger, så der blev lavet en speciel sammensætning af betonblandingen, som kan modstå temperaturer op til +50 C. Der blev udført betonarbejde om natten, hvor lufttemperaturen ikke var høj, og der blev blandet betonis i. I alt blev der brugt 320 tusinde kubikmeter. m. af beton og 60 tusinde tons metalkonstruktioner.
Hvordan ser bygningen ud
Tårnet er asymmetrisk i form, så det svajer mindre af vinden og ligner en stalagmit. Bygningens ydre overflade er 75% glas og svarer til 111,5 tusinde kvadratmeter. m. For at reducere temperaturen i lokalerne og beskytte mod støv blev der brugt tonede facadepaneler. Det tager tre måneder at vaske hele glasfacaden.
Hvad der er i højhuset i Dubai
Inde i bygningen ligger: et hotel, 900 lejligheder, kontorlokaler og indkøbscentre. To etager er optaget af sportskomplekser og observationsplatforme. The Atmosphere Restaurant ligger på 122. etage og er den højest beliggende restaurant i verden.
Bygningen kan komme ind gennem tre forskellige indgange. Den har 57 elevatorer med en hastighed på op til 10 m/s og 8 rulletrapper. Hele telekommunikationssystemet er placeret helt i toppen af skyskraberen.

Interessante fakta
På det område, der støder op til tårnet, er der en kunstig dam med et areal på 12 hektar, et musikalsk springvand. Mere end 6,6 tusind lysenheder bruges til farvebelysning af springvandet. Længden af springvandet er 275 m, og dysernes højde når 150 meter. Et klimaanlæg og aromatiseringssystem er installeret inde i skyskraberen. Der blev udviklet en unik aroma, som tilføres lokalerne takket være specielle membraner gennem specielle riste i gulvet.