Loading icon

Bemærkelsesværdige steder i Stockholm

Stockholm er en af de smukkeste og mest fotogene byer i Europa. Her er nogle af de mest bemærkelsesværdige steder at besøge rundt omkring i byen.

Den svenske hovedstad er hjemsted for mange museer og gallerier, men der er også nogle mindre kendte, som er værd at tjekke ud! Hvis du f.eks. er fan af fotografering, så tjek Fotografiska ud.

1. Det kongelige palads

Det kongelige palads er et af de mest fremtrædende vartegn i Stockholm og en fantastisk måde at udforske den svenske hovedstads rige historie. Den overdådige barokbygning stod færdig i 1760 og har en storslået italiensk-barok facade, der gør den til et af Europas mest unikke kongelige paladser.

Paladset er den officielle bolig for Sveriges statsoverhoved, hvor han udfører sine forfatningsmæssige, statslige ceremonielle og officielle pligter. Det er også rammen om de fleste af monarkiets officielle receptioner, som er åbne for besøgende året rundt.

Det er ikke svært at forestille sig, hvorfor paladset har været et populært turistmål, siden det blev opført i 1754, designet af mesterarkitekten Nikodemus Tessin den Yngre, som hentede inspiration fra Roms arkitektur. Den enorme struktur kan prale af mere end 600 værelser fordelt på 11 etager.

Når du udforsker paladsets sale og receptionslokaler, er det nemt at fortabe dig i de overdådigt dekorerede rum og overdådige møbler. Morgenmadslokalet blev for eksempel skabt til at ligne en tysk værtshus og har et udskåret marmorloft og en samling af forgyldte sølvstager fra Tyskland.

En spadseretur gennem paladsets have afslører rækker af træer, springvand og en konstruktion af kaskader og hæklunde, der giver parken en afsondret, romantisk atmosfære. Det er et vidunderligt sted at slappe af og lade op efter en spændende dag med sightseeing i byen.

Mens du er på slottet, skal du sørge for at besøge Livrustkammaren (det kongelige våbenhus), et gratis museum, der fortæller historien om Sveriges monarki gennem rustninger og tøj. Du finder en stor samling af kroner, statssværd og andre artefakter, der er gået i arv fra generation til generation gennem fire århundreder.

Turister overvejer at leje en bil som en af de bedste måder at nyde alt, hvad Sweden har at tilbyde. At leje en økonomiklassebil i Stockholm Airport vil koste omkring 18 euro pr. dag i  Malmo Airport - omkring 19 euro pr. dag.

2. St. Nicholas-katedralen

St. Nicholas, også kaldet Stockholms Domkyrkoforsamling (Stockholms Domkirke) er byens ældste kirke og dateres tilbage til 1200 e.Kr. Det ligger i Gamla Stan, Stockholms gamle bydel, og blev bygget på stedet for et fiskerkapel, der brændte ned i 1306.

Inde i kirken er flere vigtige kunstværker. En af de mest berømte er en middelalderskulpturgruppe af Sankt Georg og dragen, som blev skabt af Bernt Notke fra Lubeck i 1489. Den er udskåret i egetræ, malet og delvist forgyldt.

Et andet berømt kunstværk i katedralen er Vadersolstavlan eller Parhelion-maleriet. Den skildrer et fænomen set over Stockholm den 20. april 1535, hvor seks "solhunde" blev set sammen over byen.

Ud over disse kunstværker indeholder katedralen andre interessante historiske genstande. Disse omfatter et sølvalter fra 1650, to kongelige stole - begge skulptureret af Burchard Precht - og en prædikestol.

Interessant nok huser kirken også graven til Olaus Petri, som var en ledende skikkelse i Sveriges protestantiske reformation. Han døde i det 16. århundrede og er begravet under prædikestolen.

Kirken har et unikt forhold til den svenske kongefamilie. Dette har ført til mange begivenheder, der finder sted her, herunder kroninger og bryllupper.

Katedralen er også hjemsted for nogle af de mest imponerende kunstværker i Sverige. En af disse er en stor skulptur af Sankt Georg og dragen, som blev bestilt til minde om slaget ved Brunkeberg i 1471. Skulpturen er udskåret i egetræ, kunstfærdigt malet og delvist forgyldt.

3. Museum for middelalderkunst

The Museum of Medieval Art er bygget op omkring resterne af bymuren fra det 16. århundrede og er et fascinerende sted at lære om livet i middelalderens Sverige. Dens omfattende samling omfatter en række forskellige artefakter, fra relikvier til møbler.

Samlingen dækker en række forskellige emner, men dens vigtigste fokus er på middelalderlig europæisk kunst. Det har en unik samling af middelalderværker, som ikke er kopieret andre steder i verden.

Dens samling af europæisk kunst er mangfoldig med eksempler på gotisk skulptur, romansk arkitektur og islamisk kunst. Den har også et stort udvalg af oplyste manuskripter og glasrundeller.

I Sverige var middelalderen en tid med religiøse og kulturelle forandringer, påvirket af kristendommen. Størstedelen af samlingen indeholder kunst, der blev produceret i løbet af denne tid, med religiøse statuer, krucifikser og farvede glasvinduer.

En anden del af museet for middelalderkunst er dedikeret til førkristen kunst med udskæringer, der blev lavet i stenalderen. Disse omfattede billeder af løver, monstre og fugle.

Svensk kunst begyndte at skildre flere menneskelige figurer i bronzealderen, men i jernalderen og vikingetiden blev vægten flyttet til dyreformer. De zoomorfe former, der var almindelige i runestensudskæringer, er en påmindelse om denne periode.

Det Nationalhistoriske Museum (Historiska Museet) i Stockholm er en enorm institution, der dækker Sverige fra forhistorie til nutid. Det er muligt at se de fleste af udstillingerne på et enkelt besøg, men du ville være bedre stillet at besøge dem på separate dage.

Det er gratis at komme ind på museet og har en bred vifte af udstillinger, fra antikke civilisationer til moderne kunst. Blandt de mest interessante er vikingerne og skattekammeret i kælderen, som uden tvivl er den bedste samling af guld- og sølvskatte i Europa.

4. Nordisk Museum

The Nordic Museum er et af de mest populære museer i Stockholm og er et must-see for turister, der besøger byen. Det huser en massiv samling af svensk kultur og arv. Det er også et godt sted at besøge for både børn og voksne, da det har et legehus for børn, der er fyldt med ting fra svensk historie.

Museets enorme samlinger omfatter tøj, legetøj, sværd og andre genstande, der skildrer livet i både det moderne og det traditionelle Sverige. De har også en samling af svensk bolig, møbler og kunst.

Nordisk Museum blev grundlagt i 1873 af Artur Hazelius og er en institution for kulturarv, etnografi og folkekunst, der dækker 500 år af Sveriges historie. Dens imponerende samling omfatter tekstiler, tøj, dukkehuse og andre artefakter, der illustrerer landets traditioner, livsstil og kultur.

Det ligger på øen Djurgrden i det centrale Stockholm og er designet af arkitekten Isak Gustaf Clason. Det var oprindeligt beregnet til at huse nationens materielle arv som et nationalt monument.

I dag er Nordisk Museum en stor bygning i flere etager, der viser meget af Sveriges kulturarv. Det er en fantastisk måde at lære mere om Sveriges historie og kultur samt se nogle af landets mest ikoniske kunstværker.

Besøgende kan se en række udstillinger, inklusive dem om mode og trends, smykker, indretning, møbler, glas og porcelæn og meget mere. De kan også udforske et område, der er helliget det samiske folk, samt en tankevækkende udstilling om Arktis.

Museet er for nylig blevet renoveret, så det omfatter nye gallerier og en mere interaktiv oplevelse for besøgende. Dens nye kerneudstilling, Northern Exposure, fokuserer på Nordens kunst og dens indflydelse på samtidskunst. Den blev kurateret af et hold kunsthistorikere, herunder Klaus Ottmann, Jonathan Sajda og Robin Kaufman.

5. Skansen Frilandsmuseum

Beliggende på øen Djurgarden er Skansen Open Air Museum verdens ældste frilandsmuseum og en af de mest populære attraktioner i Stockholm. Museet blev grundlagt af Artur Hazelius i 1891 og viser livet før den industrielle revolution og er et must-see for rejsende, der ønsker at få et indblik i svensk kultur og arv.

Museet består af omkring 150 traditionelle huse fra alle dele af Sverige, og mange er fra det 18., 19. og tidlige 20. århundrede. Bygningerne er alle arrangeret langs stier foret med elme-, ege- og ahorntræer.

Hver bygning er unik og forklarer, hvordan folk levede i deres respektive regioner. Museet omfatter også en zoologisk have med skandinaviske dyr som rensdyr, elge og los.

Der afholdes mange arrangementer på Skansen Frilandsmuseum, herunder sommersangaftener og folkemusik. Disse begivenheder er fantastiske for familier og er en sjov måde at tilbringe en dag på.

Besøgende kan også deltage i en bred vifte af kunsthåndværk og traditionelle aktiviteter på Skansen. For eksempel kan de klæde sig ud i det traditionelle tøj og optræde traditionelle danse eller sange.

Det er et fantastisk sted at besøge for hele familien og vil helt sikkert være en af dine yndlingsattraktioner i Stockholm. Der er en zoologisk have, rideture og andre aktiviteter, som børnene kan nyde.

Udover at vise bygninger har Skansen Museum også en række butikker, der sælger forskellige håndværksprodukter. Museet er også vært for flere begivenheder i løbet af året, herunder de berømte Singalong-aftener Allsang pa Skansen og et julemarked.